Kolibrievlinder in de straat op Buddleia en Verbena

Natuurspotter Hero Moorlag – De vlinderstruik (Buddleia) bloeit nog en in veel voortuinen staat Verbena in volle bloei. Zo gauw de zon schijnt, verschijnen op deze nectarplanten distelvlinders en atalanta’s. Dus ga je daar kijken en tel je de soorten om ze op Waarneming.nl te melden.

En dan zie je plotseling een ADHD-er, een vlinder die ongelofelijk onrustig en druk van de ene na de andere bloemtros vliegt. Zijn vleugels staan nooit stil. Het lijkt een grote hommel, maar het is een dagactieve nachtvlinder, de kolibrievlinder.

 

 

Hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij, steeds de vleugels razendsnel bewegend, in staat is stil te staan in de lucht. Dat doet hij ver van de bloem, want zijn tong is langer dan zijn lijf. Snel drinkt hij nectar en vliegt naar een andere tros van de vlinderstruik.
Dan schiet hij weg, vliegt de straat in en gaat naar een groep Verbena’s in een voortuin. Daar herhaalt zich het nectar drinken. In de avondschemering zoekt de kolibrievlinder naar nog bloeiende kamperfoelie, hemelsleutel en klimop.

 

 

In meerdere voortuinen in Drenthe is de kolibrievlinder waargenomen. Een schitterende verschijning, een vlinder die veel geduld vergt om hem op de foto te krijgen.