Gemeente Assen krijgt 150 bij-vriendelijke bomen en struiken

Gemeente Assen krijgt 150 bij-vriendelijke bomen en struiken

Dankzij de actie van supermarktketen Lidl, waar klanten hun statiegeld konden doneren voor bij-vriendelijke bomen, heeft de gemeente Assen op woensdag 27 maart 150 bomen en struiken geplant. Ook zijn nestelplekken voor wilde bijen gecreëerd en is een Drents bloemenmengsel gezaaid. De activiteiten vonden plaats op de geluidswal langs de A28 in de wijk Baggelhuizen. De plantactie is onderdeel van het project Nederland Zoemt dat in Drenthe wordt gecoördineerd door Landschapsbeheer Drenthe.

Wethouder Janna Booij, leerlingen van de Van Lievelandschool en betrokken inwoners hebben op 27 maart de bomen en struiken geplant, met grasplaggen en leemhoudend zand een natuurlijk bijenhotel gemaakt en een Drents bloemenmengsel gezaaid. Landschapsbeheer Drenthe was verantwoordelijk voor de organisatie van de plantactie en zorgde voor het plantgoed, de schoppen en overige benodigdheden. Tijdens de plantactie werden bij-vriendelijke bomen en struiken geplant zoals de eenstijlige meidoorn, de zwarte bes en de geoorde wilg. Tevens werden er een drietal fruitbomen geplant.

Bij-vriendelijke gemeente

In juli 2018 is de gemeente Assen uitgeroepen tot bij-vriendelijke gemeente dankzij hun inzet voor wilde bijen. De gemeente plant de laatste jaren steeds meer planten, bloembollen en bomen en de bermen worden op ecologische wijze gemaaid en beheerd. In de gemeente zijn 63 wilde bijensoorten waargenomen. Het bij-vriendelijk inrichten van de geluidswal is een mooie bijdrage voor deze wilde bijen.