Help het onderzoek naar mezensterfte: is chemische bestrijding van de buxusmot de boosdoener?

Help het onderzoek naar mezensterfte: is chemische bestrijding van de buxusmot de boosdoener?

De buxusmotrupsen komen er weer aan! De buxusmot vormt de laatste jaren een steeds groter probleem voor buxusplanten in de tuin. Sommige buxusbezitters gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot. Regelmatig ook middelen die wettelijk niet zijn toegelaten. De rupsen van de buxusmot zijn echter geliefd voedsel voor verschillende vogels, waaronder de kool- en pimpelmees. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot kan leiden tot een verhoogde sterfte van jonge mezen in de nestkast.

In 2018 heeft adviesbureau CLM enkele dode jonge mezen onderzocht op plaatsen in de stad waar ook de buxusmot werd bestreden. Vergeleken met mezen uit een bosgebied bevatten de ‘stadsmezen’ aanzienlijk meer bestrijdingsmiddelen.
Dit jaar wil CLM het onderzoek uitbreiden. Door meer dode jonge mezen te analyseren kunnen de onderzoekers meer zeggen over de relatie tussen buxusmotbestrijding en de bestrijdingsmiddelen die ze in de mezen vinden.

U bent onmisbaar bij dit onderzoek! Wanneer u in uw tuin plotseling veel dode mezen vindt in de nestkast én er chemische buxusmotbestrijding bij u of de buren heeft plaatsgevonden, dan onderzoekt CLM graag de dode jonge mezen op bestrijdingsmiddelen.

Lees hier hoe u het onderzoek kunt steunen.