De Dagpauwoog in Drenthe

In juni zetten we samen met ROEG en IVN Regio Noord als ‘Soort van de Maand’ de Dagpauwoog in het zonnetje. De vlinder is een echte mooi-weer-liefhebber en is dan ook niet zo heel moeilijk te vinden. Overal waar de zon schijnt en voldoende bloemen staan voelt hij zich thuis en zul je er genoeg tegenkomen. Dankzij zijn bonte verschijning kun je de Dagpauwoog bovendien goed herkennen…

Waar?

In de winter blijft de dagpauwoog in ons land. Bij lage temperaturen blijven de vlinders binnen en heb je kans om er eentje te vinden in huis of in de schuur. In de lente komen ze als één van de eerste vlindersoorten te voorschijn. Je ziet ze vooral in bloemrijke graslanden, maar ook in de tuin!

Brandnetel als waardplant

Een waardplant is een plant waar andere soorten op én van leven. In het geval van vlinders is het meestal de plant waar zij hun eitjes op afzetten. Enkele weken later komen de rupsen uit, die meteen kunnen beginnen met eten.

Sommige vlinders zijn kieskeurig en maken maar van één plant gebruik. Bijvoorbeeld de sleedoornpage – die zijn eitjes alleen op de sleedoorn afzet. De dagpauwoog legt zijn eieren vooral op de brandnetel. Slim, want deze plant komt in grote aantallen op verschillende plekken voor. Denk aan bosranden, wegbermen, industrieterreinen en zelfs vuilstortplaatsen.

Foto: Desmet Jan

Stekelige rupsen

De Dagpauwoog legt zo’n 800 tot 1000 eitjes. De rupsen zijn zwart van kleur en vallen behoorlijk op tussen de groene bladeren. Over hun hele lichaam hebben ze kleine, witte stippen en zwarte stekels. Als ze aangevallen worden, bewegen ze gelijktijdig het achterlijf heen en weer om de vijand in de war te brengen. Ook kunnen ze hun maaginhoud over de vijand uitbraken. Als je de rups aanraakt, rolt hij op tot een bal en laat hij zich op de grond vallen.

De rupsen verpoppen meestal aan de onderkant van het blad. De pop hangt ondersteboven aan het blad en zit aan één kant vast met spinsel, een sterke draadachtige stof. Na twee tot vier weken komt er een vlinder uit. De vlinder blijft eerst nog even zitten omdat zijn vleugels niet meteen klaar zijn om te vliegen.

Weetjes…

De meeste vlindersoorten leven enkele dagen tot weken. De volwassen dagpauwoog, je wordt immers niet zomaar ‘soort van de maand’, kan wel enkele maanden oud worden. Naarmate ze ouder worden, hebben ze vaker beschadigde vleugels.

De dagpauwoog heet zo omdat deze vlinder overdag actief is en ronde vlekken op de vleugels heeft die doen denken aan de vlek op mannelijke pauwenveren. In het Engels heet de vlinder dan ook peacock butterfly.

Wil je op de hoogte blijven van berichten over onze Soort van de maand? Houd dan de Facebookpagina van Heel Drenthe Zoemt en ROEG! in de gaten…

Meer informatie over de Dagpauwoog? Lees verder op de website van de Vlinderstichting…