De Veldleeuwerik in Drenthe

Samen met ROEG, IVN en Natuurmonumenten zetten we in mei de Veldleeuwerik op een voetstuk! Met zijn vlotte 70’s-kuif kwam hij in de zeventiger jaren nog veel voor op het Drentse platteland en werd het aantal broedparen nog geschat 500.000 tot 750.000. Inmiddels moeten we helaas vaststellen dat de Veldleeuwerik op de Rode Lijst staat en dat de soort in aantal met 95% achteruit is gegaan. Reden genoeg om hem Drentse ‘Soort van de maand’ te maken…

Korte kuif

De vogel is ongeveer 18 centimeter groot en heeft een korte kuif, die hij plat kan leggen (handig!). Hij heeft een bruine vacht met strepen, zijn borst is licht geelbruin en hij heeft een witte buik. Als hij vliegt kun je hem herkennen aan de witte rand aan de vleugels en de witte zijkanten van de staart. Gelukkig is dat niet de enige manier om vast te stellen dat je met een Veldleeuwerik te maken hebt. De mannetjes zijn echte uitslovers! Ze klimmen tot soms wel 100 meter en vliegen vervolgens luid zingend omlaag – om uiteindelijk naast een vrouwtje te landen.

Free Nature Images/Piet Munsterman

Twee tot vijf eieren

Als zijn versiertrucs hebben gewerkt, zoekt de veldleeuwerik vooral open landschappen om in te broeden. Dat kunnen heidevelden en duinen zijn, maar ook in graslanden en open akkerbouwgebieden. Dit is tegelijkertijd de reden dat de Veldleeuwerik in Drenthe één van de grootste slachtoffers is geworden van intensivering van de landbouw.

Eind maart begint het broeden en legt de vogel meestal twee tot vijf eieren. In totaal broedt de Veldleeuwerik twee tot drie keer. Het nest wordt gebouwd op de grond. De eieren komen na ongeveer twee weken uit. Acht dagen later zijn de jongen groot genoeg om uit het nest te stappen. Nog weer tien dagen later kunnen ze vliegen. Veldleeuweriken trekken tussen eind september en november naar Frankrijk of Engeland. Vanaf eind januari tot begin april komen ze weer terug.

Meedoen met de soort van de maand

Ben jij net als wij fan van de Veldleeuwerik en wil je op de hoogte blijven van, en meedoen aan, onze campagne om natuur en diversiteit terug te brengen in het agrarisch landschap? Volg Heel Drenthe Zoemt dan ook op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe!