Paddenstoelen in Drenthe

Deze herfst zetten we samen met ROEG en IVN Regio Noord de paddenstoel in het zonnetje. 

In de herfst schieten de paddenstoelen normaal gesproken tevoorschijn. Dit jaar duurde het even omdat we een warme en droge zomer achter de rug hebben. Maar ze zijn er wel!

Lees ook: Droogte zorgt voor 80 procent minder paddenstoelen

Onderdelen van een paddenstoel
Paddenstoelen heb je in veel verschillende vormen en maten. De paddenstoel, zoals veel mensen hem voorstellen, bestaat uit de volgende onderdelen: een hoed, een steel, een kraag en een beurs. De kraag lijkt op een ring die om de steel van de paddenstoel zit. De beurs is een zak of schede die om de voet van de steel zit. In het filmpje met Okko Vos zie je meteen al dat de diversiteit groot is.

Foto: Rene Mensen

Onder de grond
Een paddenstoel is de vrucht van een zwam of schimmel die onder de grond leeft. Het doel van de paddenstoel is om sporen te verspreiden. Deze sporen zijn hele kleine zaadjes die tussen de plaatjes onder de hoed van de paddenstoel zitten. Wanneer zij loslaten, worden ze meegenomen door de wind, door water of door dieren. Zo zorgen ze voor de voortplanting.

Paddenstoel op de gevoelige plaat
Paddenstoelenfotograaf Okko Vos wandelt vaak in de bossen bij het Dwingelderveld waar hij paddenstoelen vastlegt op de gevoelige plaat. Hoe kleiner hoe mooier is zijn motto. “De meeste mensen kennen paddenstoelen als een steel met een mooi hoedje erop. Maar juist die hele kleine paddenstoelen hebben soms zulke mooie sporendragers.”

Al deze verschillende paddenstoelen zorgen voor mooie plaatjes. “Soms zien we wel tien soorten op een stukje van tien bij tien centimeter,” aldus Vos. Zijn gouden tip is: “Wees niet bang voor smerige kleren. Je moet soms op de grond liggen. Want een paddenstoel op groeihoogte te fotograferen is toch echt het mooiste…”.