De Egel in Drenthe

Jullie hebben hem natuurlijk allemaal al eens gezien (en vooral gehoord…): de Egel! Het zoogdiertje komt niet alleen in Drenthe, maar ook in een groot deel van Europa voor. Bijzonder is dat hij ook in Nieuw-Zeeland leeft. In 1885 werden egels meegenomen en daar uitgezet om ongedierte te bestrijden. Hetzelfde gebeurde in de jaren negentig van de vorige eeuw op de Azoren. Zelf zijn we in ieder geval fan, maar dat was door deze nominatie vast al wel duidelijk… 

Verstopte staart

De egel is een insecteneter die in veel landschappen kan leven. Als er maar genoeg planten en bloemen vlak boven de grond groeien en de bodem niet te vochtig is, voelt de egel zich goed thuis. Hoewel zijn buik dicht bij de grond zit, heeft een egel vrij lange poten met vijf tenen. Zijn kop is spits, hij heeft zwarte ogen en op zijn snuit zitten tien paar snorharen. Ook heeft een egel een staart, die verstopt zit tussen zijn stekels.

 

Deze stekels gaan zo’n achttien maanden mee. Een volwassen egel heeft zo’n achtduizend stekels, die zo’n anderhalve tot twee centimeter lang zijn. Bij gevaar rolt de egel zich op zodat alleen zijn stekelvacht nog zichtbaar is. Even oppakken voor een knuffel?

Lange, glanzende drol

De sporen van een egel zijn goed te herkennen. Zo zie je bij zijn pootafdruk een duidelijke afdruk van zijn voet en tenen. De achtervoet is smaller dan de voorvoet en aan de vierde teen zit een lange nagel. Ook de poep van de egel is herkenbaar. Egels leggen een lange, glanzende zwarte drol met aan het einde een puntje. De drol is zo’n drie tot zes centimeter lang. In de poep zie je vaak de gekleurde pantsers van een kever.

De Egel in Drenthe

Net als in Engeland gaat het ook hier met de egel niet zo goed. Er zijn aanwijzingen dat er nog maar half zo veel egels zijn als 25 jaar geleden. Waar dat precies aan ligt, is niet helemaal duidelijk. De egel is een insecteneter bij uitstek en opstapelende gifstoffen in het milieu en dus ook in prooidieren voor egels, wordt als een van de oorzaken genoemd. Net als het verdwijnen van struweelranden, heggen en houtwallen in het cultuurlandschap.

Wist je dat onze natuurspotter Aaldrik ook gek is met egeltjes? Je kunt hier zijn blog ‘Smakkende egels in de tuin‘ teruglezen. Daar vind je ook leuke tips om de Egels bij jou in de buurt een handje te helpen!

Meer informatie over egels kun je vinden op de site van de Zoogdiervereniging.

Op de hoogte blijven van iedere soort van de maand, Heel Drenthe Zoemt en al ons andere werk rondom biodiversiteit in het buitengebied? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.