Crowdfunding redt bd-geitenboerderij Hansketien bij Mantinge

8 oktober 2019

Crowdfunding redt bd-geitenboerderij Hansketien bij Mantinge

Door Hero Moorlag

Kringlooplandbouw, circulaire economie, landbouw in dienst van de veeteelt. Peter Govers en Ina Eleveld hebben jarenlang op die manier gewerkt in hun geitenboerderij Hansketien aan de Steendervalsweg bij Mantinge. Dergelijke bedrijven vormen een oase voor vlinders en andere insecten en voor vogels. Weilanden zijn bloemrijk, slootkanten zijn geen biljartlakens en weidevogels keren terug. Hier, bij Mantinge, vind je nog patrijzen en kwartels. De veldleeuwerik zingt boven de weilanden. Maar, hoe kan het dat beginnen of overnemen van een biologische boerderij in Nederland bijna onmogelijk wordt gemaakt? Biologische landbouwbedrijven zouden toch een stimulans moeten krijgen om door te gaan. Hoge grondprijzen gooien roet in het eten. De grondprijs bedraagt op het moment 63.000 euro per hectare. Met dat probleem werden Peter Govers en Ina Eleveld opgezadeld toen ze vorig jaar besloten hun goedlopende geitenboerderij Hansketien aan derden over te dragen.

Geiten van Hansketien. Foto: Hero Moorlag

 

Peter Govers vertelt toeristen over zijn bedrijf. Foto: Hero Moorlag

 

Liesbeth Brands-Hospers wilde niet dat het levenswerk van Peter en Ina verloren ging en kwam in actie onder het motto biologische grond moet biologisch blijven en niet in handen komen van een niet-biologische boer. Via de landelijke Biowinkelvereniging werd consumenten gevraagd geld te doneren om de grond via een ingewikkelde constructie deels vrij te kopen. Crowdfunding leverde 50.000 euro op. Monique Hospers-Brands, Martijn Stam en Liesbeth Brands-Hospers namen Hansketien over.

Keurmerken

Het nieuwe team van Hansketien blijft voorlopig onveranderd doorgaan met de productie van Grie, een halfzachte kaas volgens het recept van feta. In het winkeltje van Hansketien worden diverse producten verkocht. De producten zijn streng gekeurd door Skal en Demeter. Het voer moet van eigen bodem komen, er moet voldoende ruimte zijn voor de dieren, weidegang in voorjaar en zomer is verplicht, de geiten mogen niet onthoornd worden en kruiden moeten de voedingswaarde verhogen. Hansketien bezit beide keurmerken en heeft de status van biologisch-dynamisch bedrijf, kortweg bd-bedrijf. Dankzij crowdfunding is het gelukt dit goedlopende bedrijf over te nemen. Dat betekent niet alleen dat de (h)eerlijke producten duurzaam worden aangeboden. Het betekent ook dat akkers, weilanden en slootkanten blijven zoemen en dat weidevogels welkom zijn.

Peter Govers en Ina Eleveld tussen hun geiten en bokken. Foto: Hero Moorlag

 

Meer weten? Lees dan verder op de website van Hansketien.