Dagvlinders in een superwarm en droog jaar…

18 september 2018

…met als verassing: het Scheefbloemwitje

Door Joop Verburg

Zo warm en droog hebben we het nog nooit gehad. Ik heb de zomer van 1976 bewust meegemaakt omdat ik in die tijd imker was. Wat ik mij vooral herinner is de ongelooflijke hoeveelheid honing die dat jaar binnengebracht werd: 250 potten uit drie volken. Wat een tijden! Maar ook 2018 zal ons altijd bijblijven vanwege de langdurige droogte en warmte en de vele prachtige zomeravonden…

 

En nu, de dagvlinders; hoe ging het daarmee? In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat het beter was dan de afgelopen jaren. Wel deden de boerenlandvlinders (Oranje en Bruin zandoogje, Koevinkje en Zwartsprietdikkopje) het bij ons onveranderd slecht. Andere soorten die het de laatste jaren ook slecht deden waren dit jaar in veel grotere aantallen te vinden. Groot koolwitje bij tientallen en de Eikenpage soms bij honderden. Ook soorten als Kleine vuurvlinder en Icarusblauwtje deden het goed. We hebben ook genoten van soorten als Grote weerschijnvlinder, Gele luzernevlinder en Koninginnepage.  Laat in het jaar waren er extra generaties zoals bij het Landkaartje en Icarusblauwtje.

Eikenpage op Vuilboom
Eikenpage op Vuilboom

Scheefbloemwitje

Het meest bijzondere gebeurde een paar weken geleden. Op 4 augustus was er een dagvlinderexcursie langs het Vlinderommetje in Zuidwolde met o.a. Kars Veling van de Vlinderstichting  als gids. Het was een superwarme zaterdag. We zagen onderweg een tiental soorten en de deelnemers waren heel tevreden. Aan het eind van de wandeling werd Kars ineens wild terwijl hij aangaf dat hij meende een Scheefbloemwitje te zien. Scheefbloemwitjes is een soort die nog maar een paar jaar in Nederland is, maar vrij snel oprukt naar het noorden en het zou dus ook goed kunnen dat ze al in Drenthe waren. Het lukte Kars ondanks verwoede pogingen niet om een foto te maken. Voor mij was het wel aanleiding om de leden van onze Vlinderwerkgroep  te informeren en attent te maken. 5 Dagen later kreeg ik foto’s en een bericht van Edwin de Weerd dat hij in Coevorden de eerste Scheefbloemwitjes in Drenthe had gefotografeerd. GEFELICITEERD! De volgende dag ging ik de kippen voeren en in onze tuin en zag ik een witje dat mij aandacht trok. Foto’s gemaakt en jawel:  Scheefbloemwitje, een mannetje. ’s Middags kwam er ook een vrouwtje langs die ook nog eitjes ging leggen op de Scheefbloem (Iberis sempervirens) in onze tuin. Zulke dingen kun je dus in een jaar als 2018 meemaken.

Scheefbloemwitje (v) in Coevorden (foto Edwin de Weerd)
Scheefbloemwitje (v) in Coevorden (foto Edwin de Weerd)