Het voorjaar is begonnen: de kraanvogels roepen…

30 maart 2018

Door Christiaan Teule

Sinds de afgelopen jaren barst het voorjaarsgevoel veel eerder los dan daarvoor. In vroeger jaren leefde ik pas op bij het horen van de eerste tjiftjaf; meestal ergens in de laatste tien dagen van maart. Dat was best lang wachten…

Tegenwoordig begint mijn voorjaar met kraanvogels. U weet wel: van die grote vogels beesten, grijs met een pluimstaart. Altijd zeldzaam geweest in Nederland. Broedend in Scandinavië maar soms in grote getale over Zuid- en Oost Nederland vliegend naar of van hun winterkwartieren in Frankrijk en Spanje.

Sinds in 2001 in het Fochtelooerveen kraanvogels zijn gaan broeden worden deze prachtvogels steeds vaker gezien in Drenthe. Zelfs in de winter verblijven enige tientallen vogels in Drenthe.. Vooral rond het Fochtelooerveen en het Dwingelderveld, maar ook elders in de provincie lopen kraanvogels rond.

En zo kan het zomaar gebeuren dat zo tegen het eind van februari je tijdens een fietstochtje of wandeling opeens de roep van kraanvogels hoort. Gewoon hier in Drenthe… Op de Es van Anderen (zoals die van de foto) bijvoorbeeld of op de graslanden van Amen.

tekst gaat verder onder de foto –

 

Op van die grote agrarische velden komen de kraanvogels eten halen. Voor de rust hebben ze de beekdalen in de buurt, maar voor het eten gaan ze het boerenland op. En dan kom je ze tegen: Eind februari, midden op van die weidse akkers. Vaak stil, maar zo nu en dan roepend en dansend. Het geluid van de lente… De natuurwonderen zijn de wereld nog niet uit.

 

Met welke vogel begint voor jou het voorjaar pas echt? Laat het ons weten op onze Facebookpagina!