Ik ben een boom

12 februari 2018

Tijdens de Raadszitting van gemeente De Wolden op 25 januari 2018 over het bomenbeleid heeft Joop ingesproken vanuit de positie alsof hij zelf een boom was…

“Ik ben een boom, een Eik. Ik sta hier langs een pad in De Wolden en ik sta hier al 80 jaar. Al 80 jaar bind ik CO2 en produceer ik zuurstof.  Zo oud als ik ben is die zuurstof ieder jaar genoeg voor de ademhaling van 11 mensen.  Ik herberg honderden soorten dieren, die van mijn bladeren eten of die bij mij schuilen. Een specht heeft een aantal jaren geleden een gat in mijn stam gehakt. Dat deed wel even pijn maar nu vind ik het alleen maar leuk dat er ieder jaar spechten onder mijn oksels groot worden. Ieder jaar broedt er ook een paartje Wielewalen tussen mijn bladeren. Rond mijn stam staan tientallen soorten paddenstoelen. Met de meeste zwammen heb ik een uitstekende samenwerking. Zij geven mij voedingsstoffen en ik geef ze suiker. Dat kan ik immers in overvloed maken met mijn bladeren van de CO2 uit de lucht. Met die suikers maakt de zwam mooie vruchten: fraaie paddenstoelen, rood met witte stippen en smakelijk Eekhoorntjesbrood en zo. Ik zorg voor een betere regulatie van water. Iedere zonnige dag buiten de winter, pomp ik wel een paar honderd liter water uit de ondergrond naar boven die ik verdamp met mijn bladeren. Zo houd ik mijn voeten en de grond in de omgeving op de juiste vochtigheid. Met mijn schaduw zorg ik voor koelte op hete dagen en allerlei dieren komen schuilen bij mij. Bij storm en regen zoeken ze ook luwte en droogte achter mijn sterke stam en onder de paraplu van mijn bladeren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding 

Oude bomen, onmisbaar in het landschap

Maar ik hoor wel eens gefluister. Ik sta achter een huis en ze kunnen mij vanaf de openbare weg niet zien, waardoor ik niet op een speciale lijst schijn te staan. Ik belemmer het uitzicht van sommige mensen. Ik schijn te veel schaduw te geven. Er vallen ook soms teveel bladeren in een tuin, zeggen ze. Ik schijn ook voor sommige gebruikers van het pad in de weg te staan omdat er steeds grotere machines langs moeten. Het schijnt zo te zijn dat er zelfs door mijn aanwezigheid minder Europese subsidie naar de buurman gaat. Ik hoop zo dat ze regelen dat ik mag blijven!  Veel vrienden en soortgenoten van mij zijn al weg. Ik voelde mij altijd zo vrij als een vogel, maar nu voel ik mij vogelvrij en ik ben bang, heel bang… Wat hoor ik? Geronk? ……..Oh nee, te laat……!”

 

Recente kap van oude eiken in Zuidwolde

Even weer als mezelf

Natuurlijk is daarna door een ander lid van onze vereniging in duidelijke en scherpe bewoordingen weergegeven hoe wij als Natuurvereniging Zuidwolde en als werkgroep Landschapsbehoud hier tegenaan kijken. Zij opende met de woorden dat het pijnlijk is om te zien dat het logo van gemeente De Wolden na de samenvoeging 4 bomen vertoonde en dat er nu inmiddels nog maar 1 boom op het logo staat: VEELZEGGEND!  Zij pleitte vurig voor herinvoeren van het oude vergunningstelsel om bomen te kappen.

Onze vrees dat de meerderheid in de Raad te weinig geïnteresseerd was in de gevolgen voor de bomen werd bewaarheid en het feit dat het nieuwe stelsel wat minder ambtenarentijd kost en de burgers zich aan minder regels hoeven houden, woog kennelijk zwaarder. Er zijn enkele amendementen aangenomen die enig zicht bieden op wat andere criteria voor te beschermen bomen. Daar zullen we het op dit moment mee moeten doen. Maar we houden de vinger aan de pols, want volop bomen in het landschap is onmisbaar!