Kreks kreks op zaterdagavond

12 juli 2017

Zaterdagavond 8 juli. Het is een mooie avond en we doen nog even een ‘rondje Anderen’ via beekdal, es en Eexterveld. Boven Rolde schallen de klanken van Boet’n Pop maar buiten het dorp langs de velden en in het beekdalletje van het Scheebroekerloopje is het lange tijd stilletjes.

Crex

We fietsen langs een maisveld als we een schor geluid horen: kreks kreks, kreks kreks, kreks kreks. Kwartelkoning. Wauw. En in de verte horen we er nog twee (!) roepen.

De Kwartelkoning: een vogel van kruidenrijk gras en graanvelden (in het Engels heet ie Corncrake). Zijn Latijnse naam dankt hij aan zijn roep: Crex crex. Het is een schaars beestje in Drenthe met afgelopen jaren net iets meer dan 20 roepende vogels. Ook in de rest van Nederland is ie schaars. En dan opeens 3 tegelijk..

Dank aan de boer die dit heeft aangelegd..

Twee vogels roepen vanuit een bloemrijk veld. Uit een kruidenrijk graslandje aan de andere kant van de weg roept het derde exemplaar. Aangelegd voor akkervogels zo geeft het bord ernaast aan. Dank aan de boer die dit heeft beplant. Dit soort enclaves midden tussen de grootschalige akkers werken dus blijkbaar. Ook voor zo’n schaarse soort als de kwartelkoning.

Wauw momentje..

Ondergaande zon en felgekleurde oranje wolken aan de ene kant, een volle maan aan de andere kant en in het midden wij naast een veld vol bloemen en drie roepende kwartelkoningen. Waarvan er een vlakbij ons zit en ons de oren van het hoofd raspt. Bijzonder.

Hier zitten ze dan dus ergens tussen…

Geluidje

Een foto van de vogels heb ik niet uiteraard. Ze zitten diep weggestopt. Maar gelukkig heb ik meestal wel een opname apparaatje mee. We doen het dus met een geluidsopname van de vogels. Luister zelf maar.

 

Zijn er meer mensen die geluidsopnames hebben van vogels op het Drentse platteland? Deel ze dan via facebook op Heel Drenthe Zoemt. Leuk, een paar geluiden naast de foto’s.