Micro nachtvlinder met de kleurige kimono van een geisha    

1 juli 2020

Micro nachtvlinder met de kleurige kimono van een geisha

Door Natuurspotter Hero Moorlag

Van oorsprong is een geisha Japanse gezelschapsdame in typische kleurige kledij en wit gemaakt gezicht met rode lippen. Vooral de kimono is rijk versierd. Een geisha is het toonbeeld van schoonheid en verfijnde Japanse cultuur. De traditionele theeceremonie speelt een belangrijke rol. De opleiding tot geisha vergt jaren. In onze Nederlandse en Europese natuur hebben we ook een geisha. De hoofdkleur van deze schoonheid is oranjerood. De overige kleuren zijn bijna niet te beschrijven. Een schitterende kimono met overlangse blauwe banen. Blauw, als het licht er op een bepaalde manier op valt. Op de foto zijn die banen grijsachtig. Het gaat om een micro nachtvlinder van krap een centimeter. Maar wat een schoonheid, echt een geisha! Ik vond er vijf zonnend langs het zandpad aan de warme zuidkant van het Kremboongbos.

Geisha, een kleurige micro nachtvlinder. Hero Moorlag

Al enkele jaren worden in Drenthe de macro nachtvlinders geïnventariseerd. Het gaat om soorten als lindepijlstaart, agaatvlinder en grote beer. Tegen schemeren worden lakens en felle lampen opgesteld en een zoet smeermiddeltje op bomen aangebracht. Op het laken verschijnen in de loop van de nacht ook micro’s. Het valt niet mee deze zeer kleine vlinders, soms slechts enkele millimeter, op naam te brengen. Er zijn ongeveer 2000 soorten micro nachtvlinders. Het gaat de inventarisators om de macro’s. Over enkele jaren wil men een atlas uitgeven van Drentse nachtvlinders. Lukt het toch een macrofoto van een micro te maken, dan gaat een wereld van vormen en kleuren voor je open. Onvoorstelbaar, wat zijn deze vlindertjes schoonheden. De Nederlandse namen, als ze die hebben, slaan meestal op hun vorm of kleur. Zilvervlekbladroller, esdoornsteltmot, naaldkunstwerkje, prachtknoopvlekje, geelbandlangsprietmot zijn enkele namen. De geisha is wellicht het meest kleurig.

Brede langsprietmot. Hero Moorlag

Motten in soorten

Je loopt door hoog gras of door de heide en links en rechts vliegen tientallen grasmotten, groene eikenbladrollers en langsprietmotten op. Boerenzwaluwen vliegen achter je aan, scheren voor je langs en vangen in de vlucht motten. Ik begin niet aan het op naam brengen van al die soorten motten, maar van de brede langsprietmot en de bruidsmot heb ik toch even een foto gemaakt. Want die sprieten zijn twee keer zo lang dan de mot zelf en dat vind ik toch verbazend. Lijkt me lastig voor het beestje. Blijkbaar redt hij zich ermee. En die roomwitte bruidsmot op wilde peen en berenklauw is echt een bruidje. Alles aan het motje is glanzend wit, behalve de ogen. Voor mij is de geisha de absolute topper. De Japanse geisha heeft een beschermheer, een danna, althans als zij niet zo bekend is en zich financieel niet kan redden. Top geisha’s hebben geen danna nodig. De geisha in onze natuur verdient onze bescherming en is sowieso een topper!

Bruidsmot. Hero Moorlag