Ook in de winter zijn knapzakroutes goed te lopen                                     

17 december 2020

Ook in de winter zijn knapzakroutes goed te lopen

Door Natuurspotter Hero Moorlag

De Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) is een ijzersterk netwerk van en voor actieve Drentse dorpen. Het kantoor is gevestigd in Assen. De kern van de BOKD wordt gevormd door 245 dorpen en dorpshuizen. Deze maatschappelijke organisatie ijvert voor een vitaal en leefbaar Drents platteland. Ter ondersteuning van de sociale initiatieven kreeg de BOKD eenmalig van de Provincie 17.000 euro tijdens de coronacrisis. Doel: “Het blijven onderhouden van contact met (kwetsbare) dorpsbewoners is essentieel op dit moment.” Bij de meeste Drenten en bij toeristen is de BOKD al jaren bekend door de 33 knapzakroutes in onze provincie. Je kon de handzame boekjes kopen in het dorpscafé of bij de VVV. Prachtige complete wandelingen met kaart. Geen wandelingen over geijkte paden, maar langs bijzondere plekken, met veel informatie over natuur en geschiedenis. Altijd is gebruik gemaakt van plaatselijke natuurgidsen en historici, maar ook van fotografen, om een zo goed mogelijk beeld van de streek weer te geven. In samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap zijn nu bijna alle knapzakroutes gedigitaliseerd en te downloaden.

Het downloaden is simpel. Ga naar www.eindjeomindrenthe.nl, klik op knapzakroutes en maak een keuze. Klik je bijvoorbeeld op Knapzakroute K-33 Linde-Zuidwolde, dan kun je kiezen uit een mobiele pdf, een onlineversie of een GPX-file. De pdf is uiteraard ook te printen, compleet met kaart. Alle vormen zijn gratis. K-33 geeft je een uitgelezen kans kennis te maken met het Reestdal en de kleine buurtschappen ten zuiden van Zuidwolde, zoals Oud-Avereest, Nolde, Den Westerhuis en Rabbinge. Je kunt kiezen uit twee startpunten, Hotel-Restaurant Ter Linde aan de Ommerweg of parkeerplaats Nieuw Dijk 26, punt 13 op de kaart. De lengte van K-33 is 18 km, maar je kunt de route op twee manieren splitsen of bekorten. In alle jaargetijden, ook in de winter, zijn de paden redelijk begaanbaar. Op enkele punten kan het pad nat en modderig zijn. Alleen op de Wildenberg zijn honden niet toegestaan. K-33 geeft echter een tip om de Wildenberg te laten liggen en de rest van de route te volgen met aangelijnde hond. Rode stippen op de kaart geven aan dat er iets bijzonders is te zien. Dan wordt informatie gegeven. Heb je de route op je mobiel staan, dan kun je af en toe klikken op ‘Luister naar het verhaal’. Je loopt onder meer langs het water van Takkenhoogte. In deze tijd van het jaar verzamelen zich daar eendensoorten en ganzen. Op de foto zelfs twee Indische ganzen tussen grauwe ganzen. Tussen de wilde eenden kunnen kuifeenden, tafeleenden en zelfs pijlstaarteenden voorkomen. Door het bos van de Wildenberg kom je op de heide. Vanaf de hoge heidewal kijk je op het Reestdal. Echt een prachtig stukje Drenthe!

Ganzen vliegen op van het water bij Takkenhoogte. Hero Moorlag

IJshaar in beukenbos

Vanwege de vergezichten ben ik persoonlijk nogal gecharmeerd van Knapzakroute K11 Lhee-Lheebroek. Maar niet alleen de vergezichten van het Dwingelderveld zijn de moeite waard. De oude boerderijen in het prachtige dorp Lhee, de grafheuvels bij de schaapskooi Achter ’t Zand, de staatsbossen, de Lheederesch, het Lheederzand en het gehucht Lheebroek als satellietdorp van Lhee, allemaal even mooi en interessant. Lees de geschiedenis van Lheebroek eens. Wandel je de route vanaf startpunt Hotel-Restaurant De Börken in Lhee, dan kom je na een wandeling door het dorp op de betonweg naar de radiotelescoop. Is het een ochtend met vorst van minstens min vier graden, let dan eens bij het passeren van twee beukenbossen aan je rechterhand op witte vlokken op liggende beukentakken. Het is de moeite waard even het bos in te lopen. Je ziet een heel bijzonder natuurverschijnsel, ijshaar.

IJshaar op een beukentak in het bos bij Lhee. Hero Moorlag

Een schimmel in de dode tak perst vocht naar buiten door poriën. Bij vorst bevriezen de miniatuur waterstraaltjes en vormen spierwitte toefjes ijshaar. Ieder jaargetijde heeft zo zijn verrassingen. Een bevroren oesterzwam is nu mooi. Straks in het voorjaar valt de zang van vogels op en zijn er de eerste bloeiende wilde planten. Bij de radiotelescoop liggen de eerste adders te zonnen. In de zomer begint dopheide te bloeien en zie je meer vlinders. Paddenstoelen en herfstkleuren trekken in het najaar je aandacht. En altijd is er het afwisselende Drentse landschap, waarover je voortdurend informatie krijgt.

Hero Moorlag, december 2020