Vlammende Brem

7 mei 2020

Vlammende brem

Door natuurspotter Joop Verburg

In deze tijd staat overal de Brem in bloei. Het is een struik die iedereen kent en die in deze tijd zijn vlammend geel laat branden in volle bloei. Het is mooi om eens de tijd te nemen om de Brem goed te bekijken. Er is zoveel leven rond deze struik waar je je over kunt verwonderen. Een half uurtje bij een paar struiken levert al zoveel  bezienswaardigs op.

Bremkwastje
Kijk maar eens of je een bloemknop of een bloem ziet met een gaatje in de vlag. Een klein micro-nachtvlindertje heeft een eitje gelegd op de Brem. De rups die er  uitkomt boort een gaatje in de bloemknop en eet van de bloemdelen tot hij volgroeid is en daarna  verpopt hij.

Rups van Bremkwastje

Herfstbremspanner
Dat is een macro-nachtvlinder die in de vorige herfst eitjes heeft gelegd op de Brem. Wanneer de Brem gaat bloeien, komen daar rupsjes uit die uitsluitend van de bloemen eten en daar groot van worden. Ze zijn er in twee kleurvariaties (geel en groen) die je zomaar op de eerste de beste struik kunt vinden.

Rups Herfstbremspanner

Rups Herfstbremspanner

Herfstbremspanner

Bremsneeuwmot
De rups die uit het eitje komt dat de Bremsneeuwmot op de brem heeft gelegd, is een stengelmineerder. Dat wil zeggen dat hij in de jonge takken gangen (mijnen) vreet. Eerst  in najaar en later in het voorjaar verder. Hij verpopt in een wit spinsel aan de bremtak en later komt daar een  nieuwe micro-nachtvinder uit van nog geen centimeter lang: de Bremsneeuwmot met een sneeuwwitte kleur.

Pop Bremsneeuwmot

Bremsneeuwmot

Bremschildwants
De wantsen zuigen sappen uit de vruchten van de planten waarop ze leven; vooral van Brem. Ze leggen daarop ook eitjes waaruit nymfen komen die via een aantal veranderingsstadia tot de uiteindelijke volwassen vorm komen (imago’s). Die leven ’s winters in de strooisellaag en zij komen in het voorjaar weer tevoorschijn om zich op de voedselplant te voeden en eitjes te leggen.

Bremschildwants

Wanneer je een half uurtje bij zo’n struik zit komt er nog veel meer langs aan soorten die niet specifiek bij de Brem horen, maar mooi zijn om te zien. Kijk eens naar de schoonheid van de bloemen en zie hoe de bloem zo is ingericht dat eerst alleen de meeldraden naar buiten komen en stuifmeel achterlaten op de bezoekers die nectar komen drinken. Wanneer de bloem “rijp” is en er bijvoorbeeld een honingbij op landt, komt de stempel die vastzat achter de punt van de vlag naar beneden en raakt de rug van de bij waarbij de stempel met het stuifmeel bevrucht wordt.

Er zijn nog veel meer soorten die wel specifiek op de Brem leven . Om er een paar te noemen:  bremhaantje, bremkokermot, bremknopgalmug, bremscheutoorder, bremschorstor, bremsnuitkever, bremzandbij, oranje bremspanner, etc. etc.  Het is een fraaie namenlijst die uitnodigt om nog eens langs te gaan bij de gele vlammen van Drenthe; de Brem.