Bijvriendelijke tuin

Bijvriendelijke tuin

Hommels en andere bijen zijn erg belangrijk voor de mens en de natuur, onder andere omdat ze planten bestuiven. Maar liefst 80 procent van de planten op aarde zijn afhankelijk van bestuiving via bijen en andere insecten. Geen bestuivers betekent dus bijvoorbeeld ook geen appels, koffie, chocolade en noten.

Het hele jaar bloeiende planten in de tuin geschikt voor vlinders, bijen en andere bestuivers?

Bekijk hier onze plantenkalender

Aandachtspunten bijvriendelijke tuin

Wil je een tuin creëren waar het fijn vertoeven is voor bijen? Zorg dan dat je voorziet in de vier levensbehoefte: voedsel, nestgelegenheid & overwinteringsmogelijkheden, beschutting & warmte en water. In het algemeen geldt dat hoe meer variatie er in de tuin aanwezig is, hoe meer verschillende soorten wilde bijen aanwezig zullen zijn.

  • Voedsel
    Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig als voedsel voor zichzelf en hun larven. Gekweekte en dubbele bloemen hebben vaak geen voedsel, het is niet bereikbaar of de bloeitijd past niet bij de vliegperiode van wilde bijen. Gebruik daarom bij voorkeur inheemse drachtplanten in de tuin die ook in de natuur in de omgeving voorkomen. Gecultiveerde planten met een late bloei leveren wel een welkome aanvulling van nectar aan het eind van het seizoen. Dan zijn er minder bloeiende inheemse soorten. Een periode zonder bloeiende bloemen is een periode zonder bijen. Bekijk hier onze plantenkalender voor de juiste bloeiers, het hele jaar door. Let wel op bij het kopen van je plantjes. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Kies voor biologische plantjes of kweek je bloemen zelf op vanuit biologisch bloemenzaad. Kies daarnaast voor natuurlijke methoden om plagen te bestrijden, zoals het inzetten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het handmatig verwijderen van onkruid. Je vindt hier al onze tips voor gifvrij tuinieren.
  • Nestgelegenheid & overwinteringsmogelijkheden
    Het merendeel van de wilde bijensoorten nestelt in de grond. Dit doen ze op droge, zon beschenen plekjes. Slechts 15% van de bijensoorten maakt gebruik van bijenhotels. Van nature nestelen deze soorten in holle stengels van bijvoorbeeld braam en vlier. Een rieten dak is een prachtig bijenhotel. Enkele bijensoorten knagen graag hun eigen nestgang uit in dood hout. Zij komen niet af op geboorde nestgangen, maar verkiezen rottend, dood hout.
  • Beschutting & warmte
    Bijen hebben behoefte aan warmte. Daarom moeten zowel (een deel van) het voedsel als de nestelplek zon beschenen en enigszins beschut zijn. 
  • Water
    Sommige bijen drinken water. Ook zijn er bijen die water gebruiken om zich te oriënteren. Het is dus ideaal om een drinkbakje, vijver of poel te hebben op je balkon of in je tuin. In een drinkbakje kun je wat kiezels leggen zodat de bijen een plekje hebben om te landen.

Inheemse soorten

De achteruitgang van de biodiversiteit is, ook in Drenthe, een punt van grote zorg. Met name bijen, vlinders en andere insecten verdwijnen uit het landelijk en stedelijk gebied. Om de biodiversiteit te vergroten is het belangrijk dat het leefgebied van insecten vergroot wordt, onder andere door simpelweg meer leefgebied te creëren. Als je nog iets extra’s voor de biodiversiteit wilt doen, kun je kiezen voor inheemse bomen, struiken en planten. Deze soorten zijn nuttig voor wilde bijen en vlinders en komen van oorsprong in Drenthe voor.

  • Een lijstje met inheemse soorten
    Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)
    Beemdkroon (Knautia arvensis)
    Duifkruid (Scabiosa columbaria)
    Gewone dophei (Erica tetralix)
    Knoopkruid (Centaurea jacea)
    Knikkend nagelkruid (Geum rivale)
    Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)
    Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
    Veldsalie (Salvia pratensis)
    Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)
    Wilde marjolein (Origanum vulgare)
    Wild kattenkruid (Nepeta cataria
    Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)
    Zwarte toorts (Verbascum nigrum)

    Naast planten komen bijen ook af op bomen en struiken. We hebben een overzicht voor je gemaakt.

    Bekijk het overzicht met inheemse bomen en struiken

 

Benieuwd wat je nog meer kunt doen voor een groene tuin?

Ga naar het overzicht