Bloemrijk grasland

Bloemrijk grasland

Een bloemrijk graslandje of een bloemenweide is een stukje van je tuin dat je inzaait met een mengsel van verschillende soorten bloemen en/of kruiden. Het is een mooie manier om de biodiversiteit te bevorderen en een levendige, kleurrijke en natuurlijke omgeving te creëren waar jij én veel insecten van kunnen genieten.

Waarom een bloemrijk grasland?

Het is verwonderlijk dat bloemrijk grasland niet veel vaker te zien is in onze tuinen: het heeft bijna geen onderhoud nodig, is goed voor de biodiversiteit en het geeft je tuin en natuurlijke uitstraling. Je kunt er zelfs paden en zitplekken in maaien, wat een leuk alternatief is voor een terras tussen de plantenborders. De biodiversiteit wordt niet alleen boven de grond groter, want onder dat groene tapijt van bloemen en gras zit een hele wereld van regenwormen, slakken en andere beestjes die de bodem gezond houden. En weet je wat het beste is? Je hoeft het maar 1 of 2 keer per jaar te maaien!

Aan de slag

Kies een geschikte locatie in je tuin, liefst een zonnige plek met goed doorlatende bodem. Maak de grond los en verwijder onkruid en gras. Zaai een inheems bloemenmengsel dat past bij het bodemtype. Beperk het maaien tot één of twee keer per jaar om de wilde bloemen de kans te geven (en jezelf werk te besparen).

Wil je een uitgebreider stappenplan? Bekijk dan de video van Cruydt Hoeck waarin je kunt zien hoe het zaaien in zijn werk gaat.

Bekijk de video hier

Drentse bloemenmengsels

Wil je zelf gaan zaaien maar ben je nog opzoek naar het juiste bloemenzaad? Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Werkgroep Florakartering Drenthe, hebben Drentse zaadmengsels  samengesteld, met gebruik van de Atlas van de Drentse flora. Landschapsbeheer Drenthe heeft CruydtHoeck de mengsels laten samenstellen met inheemse plantensoorten. Er zijn twee typen: een kleurrijk akkerbloemenmengsel en een bloemrijk graslandmengsel, geschikt voor diverse gronden en het bieden van extra voedsel voor dieren.

Bekijk hier de pagina met uitleg en bestel de zaden!

Heb jij de slag te pakken en wil je weten wat je nog meer kunt doen voor een groenere tuin?

Bekijk dan hier het overzicht!