Aaldrik

Aaldrik Pot

De natuurlijke wereld is voor mij een dagelijkse bron van plezier. Al vanaf jongs af aan ben ik het liefste buiten en kijk ik vooral uit naar dieren met een vacht of veren. Ik ben opgegroeid aan de kust van Groningen en heb daardoor een stevige band met de zilte natuur gekregen. Later raakte ik erg onder de indruk van ruige berglandschappen. Tegenwoordig ben ik vooral veel in bosrijke streken van Drenthe te vinden.

Na mijn studies natuurbeheer & milieucommunicatie werkte ik onder meer bij de Stichting het Groninger Landschap en in de journalistiek. Nog steeds schrijf ik graag voor allerlei media over natuur. In het dagelijks leven werk ik bij Staatsbosbeheer. De afgelopen tien jaar als boswachter in de Kop van Drenthe en nu als provinciaal adviseur. Ik hou me onder meer bezig met onderwerpen als groot wild en natuurlijke landschappen. Zo’n twintig jaar geleden raakte ik in de ban van het zoeken naar diersporen.

Op een reis in Oost- Polen wees een gids me de sporen van een wolf, das en edelhert en dat op nog geen tien vierkante meter. Niet veel later ging ik als boswachter van Staatsbosbeheer eens mee met een dierspoorexcursie van Annemarie van Diepenbeek en zij wakkerde het vuurtje echt aan. Vanaf dat moment is het zoeken naar, interpreteren van en vertellen over diersporen niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse leven. Ik heb gemerkt dat het kunnen herkennen en interpreteren van sporen vooral bij de zoogdieren een onmisbare vaardigheid is geworden bij inventarisatie en monitoring. Zelf kijk ik onder meer intensief naar het voorkomen en de ecologie van das, vos, ree, otter en boommarter en andere marterachtigen. In de vogelwereld hebben raaf, bosuil en grauwe klauwier mijn bijzondere interesse.

Natuurspotter-blogs lezen?

Je vindt ze hier!