Bomen planten

Bomen planten

Bomen nemen CO2 op en zijn van groot belang bij de bestrijding van hittestress, want ze brengen schaduw en verkoeling. Ook houden ze water vast in droge tijden. Daarbij versterken ze de biodiversiteit en de veerkracht van de natuur. Zo kan de natuur de effecten van klimaatverandering beter opvangen.

De goede boom kiezen

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Maak dan gebruik van Boomkiezer. Jouw keuzehulp bij het kiezen van een goede boom of struik op de juiste plek. Alle bomen en struiken in dat overzicht zijn inheems. Dat wil zeggen dat ze van nature voorkomen in Nederland. Ze leveren voedsel voor insecten, vlinders, vogels en zoogdieren. Daarnaast geven bomen schuil- en nestgelegenheid.

Ik wil naar de Boomkiezer

Je boompje planten

Of je nou een grote boom of een heel jong klein boompje plant, bedenk eerst goed waar de boom moet komen te staan. Denk hierbij aan hoe groot hij gaat worden en hoeveel ruimte hij dus nodig heeft. Houd bijvoorbeeld ook rekening met eventuele zonnepanelen op het dak van je schuurtje en de plek waar jij ’s zomers lekker in de schaduw wilt kunnen zitten.

  • Het planten kan beginnen
    Als je de goede plek hebt gekozen, kun je je spullen bij elkaar verzamelen: een schep en een emmer met wat zwarte grond of compost. Graaf vervolgens een vierkant gat. Dat voorkomt dat de wortels van de boom rondjes gaan draaien. In een vierkant gat kunnen de wortels veel beter de grond in duiken. Zorg dat de bodem van het gat wat losse grond bevat. Zet het boompje vervolgens zo in de grond dat de bovenste wortel net bedekt is. Vul vervolgens het gat met wat van de aarde die je er net uitgeschept hebt en wat van de compost uit de emmer. Stamp de grond lichtjes aan en geef vervolgens een flinke emmer water aan het boompje.

Je boom verzorgen

Het is belangrijk dat de wortels van de boom voldoende lucht en water kunnen krijgen. Houd daarom een
rondje rondom de boomstam vrij van tuintegels of al te dichte en verstikkende begroeiing. Gras is geen
probleem. En heb je je boompje net geplant? Als de wortels nog vrij klein zijn en nog weinig diepte hebben, is het goed om regelmatig water te geven. Ook in de winter, als het een tijdje achtereen niet geregend heeft. Maar bewater je boompje niet iedere dag! Daar wordt hij lui van. De wortels zullen dan bijna niet groeien.

  • Snoeien
    Snoeien wordt vaak beschouwd als een belangrijke stap in het verzorgen van bomen, en terecht. Het gezegde luidt niet voor niets “snoeien doet groeien en bloeien”. Of het nu gaat om het bevorderen van gezonde groei of het in toom houden van de grootte van de boom, regelmatig snoeien is belangrijk. Hier zijn enkele richtlijnen om in gedachten te houden bij het snoeien van jouw bomen.

    Het eerste wat je wilt doen, is alle dode takken verwijderen. Dit niet alleen om het uiterlijk van de boom te verbeteren, maar ook om mogelijke vallende takken te voorkomen. Na het verwijderen van dode takken, richt je je op het snoeien van maximaal een kwart van alle blad dragende takken. Afhankelijk van de groeiwijze van de boom, kun je deze takken direct vanaf de stam snoeien of bij een zijtak. Let hierbij ook op takken die elkaar in de weg zitten; in dit geval is het vaak het beste om één van de twee weg te snoeien, zodat de ander ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

    Timing is cruciaal bij het snoeien van bomen. Voor bijna alle bomen geldt dat de beste tijd om te snoeien is wanneer de sapstroom stilligt, meestal tussen november en maart, behalve als het vriest. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de zogenaamde ABC-bomen (Acer/esdoorn, Betula/berk, Carpinus/beuk), evenals walnoot- en kastanjebomen. Deze mogen niet in de winter worden gesnoeid vanwege het risico op ‘bloeden’ en het is beter om ze in de zomer te snoeien, van eind juli tot september.

    Voor fruitbomen is het belangrijk om niet te snoeien op regenachtige dagen om infecties te voorkomen. Bovendien is het verstandig om te wachten tot de boom voldoende kracht heeft opgebouwd, meestal vanaf het tweede jaar na het planten. Met deze richtlijnen kun je je bomen gezond houden en hun groei en bloei bevorderen.

Drentse bomen en struiken

De achteruitgang van de biodiversiteit is, ook in Drenthe, een punt van grote zorg. Met name bijen, vlinders en andere insecten verdwijnen uit het landelijk en stedelijk gebied. Om de biodiversiteit te vergroten is het belangrijk dat het leefgebied van insecten vergroot wordt, onder andere door simpelweg meer leefgebied te creëren. Het is bij het creëren van dit leefgebied echter wel belangrijk dat je zoveel mogelijk inheemse bomen en struiken plant, die ook in Drenthe thuishoren.

Hier lees je welke soorten dat zijn!

Weten wat je nog meer kunt doen voor een groene tuin?

Terug naar het overzicht