Composteren

Composteren

Thuis composteren is een slimme manier om keuken en tuinafval om te zetten in voedzame compost voor je tuin. Het vermindert de hoeveelheid groenafval en verrijkt de bodem met belangrijke voedingsstoffen. Door zelf te composteren help je het vervoer en de verwerking van groenafval te beperken.

De perfecte composthoop

Om een ideale composthoop te creëren is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen groen en bruin materiaal. Groen materiaal, zoals vers gras en groente- en fruitafval, levert stikstof, terwijl bruin materiaal, zoals bladeren en takjes, koolstof toevoegt. Zorg voor voldoende beluchting door de hoop regelmatig om te zetten en houd de vochtigheid op peil door, indien nodig, water toe te voegen. Ook helpt het om op de bodem van je composthoop de verhouding 25 delen bruin materiaal op 1 deel groen materiaal toe te passen. Gooi hiervoor vooral veel kleine takjes en wat stro op de bodem. Zo komt er lucht in het onderste deel van de hoop.

Composteer op de goede manier

Er is niet duidelijk of composteren op grote schaal slechter is voor het milieu dan thuis composteren. Wel is het belangrijk om thuis op de goede manier te composteren. Anders ontstaat er methaan, een krachtig broeikasgas. Om dit te voorkomen kun je het beste geen zuivel- en vleesresten toevoegen. Deze producten breken langzaam af en produceren daardoor meer methaan. Door te kiezen voor een juiste balans van materialen en regelmatig om te zetten, kun je de vorming van broeikasgassen minimaliseren.

Wat wel en wat niet op de hoop

Allereerst is het verstandig om rekening te houden met de verhoudingen van je composthoop. Het komt niet heel nauw, maar je krijgt de beste compost bij een verhouding van 60% bruin (bijvoorbeeld herfstbladeren) en 40% groen (GFT) afval. Milieucentraal heeft een mooi overzicht gemaakt van producten die wel en niet op de composthoop mogen.

Je vindt het overzicht hier

Wil je meer doen om een groene tuin te creëren?

Kijk dan eens in het overzicht!