Groen dak

Groen dak

Groene daken helpen bij het verminderen van wateroverlast door regenwater op te vangen en vast te houden. Bovendien zorgen ze voor verkoeling in de zomer, verbeteren ze de luchtkwaliteit en bieden ze een leefomgeving voor insecten en vogels.

Voordat je begint

Voordat je begint met het aanleggen van jouw groene dak zijn er een aantal dingen die je van tevoren moet uitzoeken. Ten eerste hebben sommige gemeenten subsidies voor het aanleggen van een groen dak. Benieuwd of dat in jouw gemeente het geval is? Check het hier!

  • Waar je nog meer aan moet denken
    Het is belangrijk dat je laat doorberekenen of jouw dak sterk genoeg is om het gewicht van de sedummatten aan te kunnen. Die kunnen namelijk, vooral na een periode van veel regen, heel zwaar worden. Vraag een expert om mee te kijken! Je kunt het sedumdak daarna zelf aanleggen om geld te besparen. De kosten komen dan neer op zo’n 50 euro per vierkante meter.

    Als je besluit een groen dak aan te leggen kun je ook nadenken over zonnepanelen op dat dak. Het combineren van die twee levert extra voordelen op. Zo is het rendement van de panelen hoger en biedt de schaduw die de panelen creëren koele plekjes voor insecten en andere dieren. Ook in je woning zal het koeler zijn.

 

Stappenplan

Bij het aanleggen van jouw groene dak komen een aantal stappen kijken, zoals het plaatsen van wortelwerende folie, het leggen van een drainagelaag en de substraatplaten, het bemesten en sproeien van je dak, en natuurlijk het plaatsen van de beplanting. Gelukkig heeft miliecentraal een handig stappenplan met foto’s gemaakt, waardoor je precies weet wat je moet doen!

Bekijk het stappenplan hier

Weten wat je nog meer kunt doen om een groene tuin te creëren?

Bekijk hier het overzicht!