Insectenhotel maken

Insectenhotel maken

Insectenhotels zijn belangrijk omdat ze een veilige plek bieden voor insecten zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes. Deze insecten zorgen voor bestuiving van planten voor ons voedsel, een gezonde tuin en een fijne leefomgeving voor ons allemaal. En een insectenhotel is al in een uurtje gemaakt!

Verschillende huisjes voor verschillende beestjes

Voor je aan de slag gaat is het slim om te bedenken waar je hotel moet komen. Kies hiervoor een zonnige plek, bij voorkeur tegen een muur of schutting. Ook moet het stevig zijn en niet gemakkelijk omver kunnen worden geblazen. Heb je de plek gekozen? Dan kun je aan de slag gaan met ontwerpen. Moet hij groot worden, of op je balkon passen? En voor welke dieren maak je hem precies?

  • Welk materiaal voor welk beestje?
    1. Bijen:
      • Compartimenten: Gebruik holle stengels zoals bamboe, riet, of holle takken. Je kunt ook bijenblokken maken door gaten in houtblokken te boren. Ga voor verschillende dieptes en diktes: 4 tot 20 cm diep en 3 tot 8 mm doorsnee. Let wel op dat de binnenkant glad is, anders kan een bij zich eraan verwonden.
      • Materialen: Klei, modder of zand kunnen gebruikt worden om de holle stengels of gaten te sluiten.
    2. Lieveheersbeestjes:
      • Compartimenten: Dennenappels zijn ideaal voor lieveheersbeestjes. Je kunt ze gewoon in het hotel plaatsen.
      • Materialen: Droog gras, stro, of bladeren kunnen worden toegevoegd voor extra comfort.
    3. Wespen:
      • Compartimenten: Holle stengels zoals bamboe of holle takken kunnen geschikte nestplaatsen zijn voor solitaire wespen.
      • Materialen: Klei of modder kan gebruikt worden om de openingen van de holle stengels te sluiten.
    4. Vlinders:
      • Compartimenten: Voor vlinders kun je compartimenten maken met schors of houten planken, waar ze kunnen overwinteren.
      • Materialen: Droge bladeren, stro, of houtkrullen bieden een comfortabele omgeving voor vlinders.
    5. Spinnetjes en andere kleine insecten:
      • Compartimenten: Gebruik dicht op elkaar gestapelde takken of stengels om schuilplaatsen te creëren.
      • Materialen: Schors, stro, en droog gras kunnen worden gebruikt om extra beschutting te bieden.
    6. Oorwurmen:
      • Compartimenten: Gebruik klei- of bamboestengels, of maak een compartiment met een stuk hout met gaten.
      • Materialen: Droog gras, stro, en bladeren zijn geschikte materialen voor oorwurmen.

Stappenplan insectenhotel maken

Gebruik houten kisten, bakstenen en bamboe. Zorg voor verschillende openingen, die andere dieptes en groottes hebben. Vul ze met materialen als stro en takjes en sluit de achterkant van de stengels af met klei of watjes om vogels buiten te houden. Voeg een afdakje toe om het hotel te beschermen tegen regenwater en zet je hotel op een zonnige plek.

  • Bekijk hier het volledige stappenplan

    Stap 1: Verzamel materialen en gereedschappen
    Verzamel materialen zoals houten blokken (bij voorkeur onbehandeld), bamboestokken, dennenappels, stro, klei, kurk, droog gras, takken, schors, enzovoort. Zorg voor gereedschappen zoals een zaag, boormachine met verschillende bitjes, hamer, spijkers, schroeven, en een schuurpapiertje.

    Stap 2: Ontwerp en plan
    Bedenk eerst hoe groot je insectenhotel wordt en welke compartimenten je wilt maken voor verschillende insecten. Maak een ontwerp op papier en plan waar je welke materialen gaat gebruiken.

    Stap 3: Bouw het frame
    Begin met het bouwen van het frame van het insectenhotel. Doe dit met een aantal planken of ga voor de makkelijke optie en gebruik bijvoorbeeld een wijnkistje.

    Stap 4: Maak compartimenten
    Verdeel het interieur van het hotel in verschillende compartimenten. Gebruik bijvoorbeeld bamboestokken voor bijen, dennenappels voor lieveheersbeestjes, en holle stengels voor bijen en wespen. Maak verschillende soorten gaatjes (tussen de 4 tot 20 cm diep en 3 tot 8 mm doorsnee). Schuur vervolgens kleine splintertjes weg, zodat de voorkant van de gaatjes glad is. Zo kunnen bijen en andere insecten hun vleugels niet beschadigen.

    Stap 5: Vul de compartimenten
    Vul elk compartiment met de gekozen materialen. Zorg ervoor dat er geen grote openingen zijn waar insecten vast kunnen komen te zitten. Plaats het materiaal compact zodat insecten zich er comfortabel in kunnen nestelen.

    Stap 6: Bescherm je insecten
    Zorg ervoor dat het hotel droog blijft door een dakje te plaatsen. Check ook of er aan de achterkant van je hotel geen openingen zijn. Zo krijgen vogels geen kans om de insecten, of zelfs hele stokjes vol larven, uit het hotel te trekken. Sluit de achterkant van holle stengels en gaten daarom met klei of watjes en bevestig rietstengels stevig (met bijvoorbeeld klei). Je kunt ook fijn gaas gebruiken aan de achterkant van je hotel.

    Stap 7: Plaats het insectenhotel
    Plaats het insectenhotel op een zonnige plek in je tuin, het liefst tegen een muur of schutting. Zorg ervoor dat het hotel stevig staat en niet gemakkelijk omver kan worden geblazen. Als je er helemaal een feestje van wilt maken, plant of zaai dan wat bijvriendelijke planten rondom je hotel. Je vindt hier een lijst met soorten.

    Stap 8: Onderhoud
    Controleer regelmatig het insectenhotel op beschadigingen. Reinig het hotel als het echt nodig is, maar laat de insecten zoveel mogelijk ongestoord.

    Succes met bouwen!

Wil jij weten wat je nog meer kunt doen voor een groene tuin?

Klik dan hier voor het overzicht