Aan de slag voor insecten: lees wat jij kunt doen

2 november 2020

Aan de slag voor insecten

Van balkon tot stadspark en van landbouwgrond tot natuurgebied: De Vlinderstichting heeft een uitgebreide handleiding vol ideeën, inspiratie en concrete handelingen gemaakt om insecten te helpen. Lees wat jij kunt doen voor insecten in jouw omgeving.

Het is inmiddels algemeen bekend dat het niet goed gaat met insecten. Uit onderzoek uit Duitsland blijkt dat de biomassa van insecten daar met 75% is afgenomen in nog geen 30 jaar tijd (Hallman et al, 2017)1 , en ook in Nederland lijkt een zelfde trend gaande te zijn (Hallman et al, 2019)2 . De afname van insecten heeft niet alleen grote gevolgen voor de natuur, maar ook voor onszelf: insecten spelen namelijk een belangrijke rol in zowel de voedselketen, nutriëntencyclus en plagenbestrijding als bij het bestuiven van onze gewassen. Maar liefst 84% van onze gewassoorten zijn afhankelijk van bestuiving door insecten en de gevolgen van hun afname zijn dan ook niet te overzien.

Om de achteruitgang van insecten tegen te gaan en populaties weer op te bouwen zijn er belangrijke aanpassingen nodig in ons landschap. De grootste problemen waar insecten mee kampen zijn voedseltekort, het verdwijnen van geschikt habitat, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de versnippering van leefgebieden. Iedereen kan bijdragen aan het verbeteren van de eigen omgeving. Van balkon en tuin tot stadsparken, sportterreinen en het boerenlandschap. Zelfs binnen onze natuurgebieden zijn er nog volop kansen om een betere leefomgeving voor insecten te creëren. Wanneer we allemaal een steentje bijdragen, kunnen we samen de achteruitgang van insecten stopzetten. (Bron: handleiding Aan de slag voor insecten, van De Vlinderstichting).

Lees hier de handleiding Aan de slag voor insecten

Foto: Koekoekshommel op braam. Hero Moorlag.