Cursus Bloemrijke bermen

20 juli 2023

Cursus: Bloemrijke bermen

Het bloeiende eenkervel in 2022

Landschapsbeheer Drenthe organiseert op zaterdag 16 september een cursus over het beheer van bloemrijke bermen. Een bloemrijke berm is niet alleen prachtig om te zien, maar ook bijzonder waardevol. Bloeiende bermen zijn een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders, sprinkhanen en andere nuttige insecten en dragen bij aan de biodiversiteit. Bent je benieuwd hoe je een berm omtovert tot een insectenwalhalla en hoe je dit beheert? Vul dan het aanmeldformulier in.

Door (inheemse) bloemenmengsels in te zaaien en planten die van nature aanwezig zijn een kans te geven om te bloeien, ontstaat er een netwerk van kleine stukjes natuur. Bermen lenen zich dan ook goed voor natuurontwikkeling. Daarnaast bieden ze schuilplekken voor insecten, vogels en zoogdieren. Alle reden om er zuinig op te zijn en nieuwe bloemrijke bermen aan te leggen. Het realiseren ervan vraagt echter om specialistische kennis, want welke planten en bloemen zijn geschikt? En welke voorbereidingen dien je te treffen? Tijdens de cursus wordt er antwoord gegeven op deze vragen.

Praktische info

De cursus vindt plaats op zaterdag 16 september van 9.15 uur tot 15.30 uur. Nils van Ligten, ecologisch hovenier van Klavertje Vier, geeft de cursus. U wordt ontvangen bij de Dissel, het multifunctioneel centrum van wijkvereniging Marsdijk (Kleuvenstee 1A in Assen). Het theoriegedeelte wordt ’s ochtends gegeven. Na de lunch verkennen we de buurt en gaan we lopend op pad om bermen te beoordelen. Ben je slecht ter been? Geef dit dan even aan op het invulformulier bij ‘opmerkingen’.

Programma

09.15 uur – Ontvangst met koffie en thee
09.30 uur – Start theorie
12.00 uur – Lunch
12.45 uur – Praktijk (bezoeken van 2 à 3 locaties)
circa 15.30 uur – Einde

Aanmelden en kosten

Via het formulier kun je je opgeven voor de cursus ‘Bloemrijke bermen’. Ben je aangesloten bij een vrijwilligersgroep of bewonersinitiatief die door Landschapsbeheer wordt ondersteund? Dan kun je de cursus eenmalig gratis volgen. Dit om zoveel mogelijk vrijwilligers de mogelijkheid te bieden om de cursus te volgen. Bent je geen vrijwilliger en wil je je niet aansluiten bij een vrijwilligersgroep of bewonersinitiatief? Dan bedragen de kosten voor de cursus € 45,- per persoon. Dit is inclusief koffie/thee en (vegetarische) lunch. Voor meer informatie stuur je een bericht naar Jacqueline Speelman via j.speelman@lbdrenthe.nl.

Vul hier het formulier in!