De Nationale Bijentelling: doe mee!

17 april 2020

De Nationale Bijentelling: doe mee!

Op 18 en 19 april is de Nationale Bijentelling. Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen. Een half uurtje tellen is al genoeg! Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Op de website van de Nationale Bijentelling word je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 16 bijensoorten die je 18 en 19 april in je tuin kunt tegenkomen.

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Grijze zandbij. Foto: Joop Verburg

Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 5.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Kijk hiervoor op de pagina ‘Hulp nodig?‘.

Bron: De Nationale Bijentelling, kijk op de website.

Foto’s: Joop Verburg