Natuurorganisaties pleiten voor Drentse Honey Highway

8 september 2021

Natuurorganisaties pleiten voor Drentse Honey Highway

Zet de zonneroute A37 in bloei door deze in te richten als Honey Highway. Dat is de boodschap van Drentse natuur- en milieuorganisaties in hun gezamenlijke manifest Drentse Honey Highway dat vandaag aan Rijkswaterstaat, de provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen is aangeboden. 

Rijkswaterstaat heeft samen met de provincie en de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen plannen uitgewerkt om langs de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens een zonneroute te realiseren. De natuur- en milieuorganisaties constateren in het manifest dat de zonneroute A37 een bijdrage kan leveren aan de energietransitie. Maar het huidige ontwerp van de zonneroute zal helaas ook leiden tot verlies aan biodiversiteit. Een gemiste kans vinden de organisaties, want met een goed ontwerp kan de zonneroute juist leiden tot meer biodiversiteit.

Klik hier om het manifest Drentse Honey Highway te lezen.

Meer ruimte, meer bloeiende bermen

De zonnepanelen komen in de bermen van de A37 te liggen. Bij de realisering van het huidige ontwerp van de zonneroute blijft er nauwelijks open berm over. De beoogde afstand tussen de rijen panelen is slechts 50 centimeter. Die ruimte is veel te krap voor de ontwikkeling van bloeiende bermen. Terwijl bloeiende bermen een belangrijk leefgebied zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. In Drenthe hebben de provincie, gemeenten en waterschappen in dit kader het afsprakenkader ‘Soortenrijk Drenthe – Samenwerken aan natuurvriendelijke bermen en oevers’ ondertekend.

Bloeiende zonneroute

De natuur- en milieuorganisaties roepen Rijkswaterstaat op om de zonneroute iconisch in te richten als Honey Highway. Voor het ontwerp betekent dit een afstand van 1,5 tot 2 meter tussen de rijen van zonnepanelen. Door de ruimte tussen de rijen in te zaaien met een Drents zaadmengsel en afspraken te maken over een passend beheer kan de zonneroute tot bloei komen.

 

       

 Stichting bloeiend landschap