‘Ingezoemd’ afgetrapt met feestelijke wijksafari

20 juni 2024

‘Ingezoemd’ afgetrapt met feestelijke wijksafari

Op 20 juni, de eerste dag van de zomer, vond in Hoogeveen de feestelijke aftrap plaats van de campagne ‘Ingezoemd’. Dit initiatief is opgezet door de Provincie Drenthe, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en IVN Natuureducatie in samenwerking met ROEG!. Tijdens de feestelijke aftrap werd tevens de winnaar van de ‘Ingezoemd’ fotowedstrijd bekendgemaakt: Mathijs van Veen sleepte met zijn foto van een ijsvogeltje de eerste prijs in de wacht.

Mathijs van Veen, die een ijsvogeltje vastlegde dat vlak achter zijn huis bij een slootje vloog, won een wijksafari door zijn eigen wijk onder begeleiding van twee experts van Landschapsbeheer Drenthe. Tijdens de wijksafari konden zijn buren, vrienden en kennissen meegenieten van de prachtige natuur in hun eigen buurt. Klimaatburgemeester Grietje Loof verzorgde de hapjes, gemaakt van ‘onkruid’ zoals zevenbladpesto en paardenbloemengelei.

Een mooie manier om van de natuur te leren

De wijksafari in Krakeel werd een middag vol ontdekkingen en enthousiasme. “Leuk om de wijk van een andere kant te zien. Normaal fiets je er zo aan voorbij en let je niet op al het moois om je heen,” zei een deelnemer. Kinderen genoten volop van het evenement. Een andere bewoner merkte op: “Je ziet dat de kinderen het interessant vinden. Dit is een leuke manier voor ze om meer over de natuur te leren.”

Ook winnaar Mathijs was verrast: “Ik kom eigenlijk nooit in dit deel van de wijk, dus ik heb weer allemaal nieuwe dingen gezien.” Tijdens de safari werden allerlei planten en bloemen gespot, visjes en spinnetjes gevangen in de vijver en genoten de deelnemers van de natuur in hun eigen buurt.

Campagne ‘Ingezoemd’

De campagne ‘Ingezoemd’ vraagt aandacht voor het verbeteren van de natuurkwaliteit in Drenthe. “We willen inwoners van Drenthe laten zien dat natuur overal te vinden is: dat dappere plantje tussen de stoeptegels, de trage tor die over het fietspad kruipt, het fluitenkruid in de berm en het kleine waterkevertje in je vijver. Samen kunnen we ervoor zorgen dat heel Drenthe weer gaat zoemen!” aldus Jorine van Nifterik.

De komende maanden kunnen inwoners deelnemen aan wijksafari’s door heel Drenthe, een voordeurwandeling maken om op zoek te gaan naar natuur in hun eigen omgeving en reportages van ROEG! bekijken over de natuur in dorpen, tuinen, bedrijventerreinen en op het platteland. Voor degenen die thuis aan de slag willen, zijn er tips voor het vergroenen van je tuin.

Basiskwaliteit natuur

De basiskwaliteit natuur staat voor een gebied waar de omgevingscondities zodanig zijn dat algemene planten- en diersoorten algemeen kunnen blijven. Het behoud van deze basiskwaliteit vraagt om een gezamenlijke inspanning van groene organisaties, gemeenten, de provincie, bedrijven en de inwoners van Drenthe.

De campagne ‘Ingezoemd’ loopt tot eind 2024 en streeft ernaar om een toekomst te creëren waarin de natuur floreert en Drenthe blijft zoemen van leven.

Ingezoemd is een initiatief van de Provincie Drenthe, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en IVN Natuureducatie, in samenwerking met ROEG!