Online lezing: bescherm de wilde bijen

21 mei 2021

Online lezing: bescherm de wilde bij

Bent u benieuwd hoe u bij het beheer en de inrichting van een natuurterrein, erf of buurtpark rekening kunt houden met wilde bijen en andere insecten? Meld u dan aan voor de online lezing Bescherming van wilde bijen in tuin en landschap op donderdagavond 27 mei 2021. De lezing begint om 19.30 uur en duurt ongeveer tot 21.15 uur.

De helft van de circa 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Dit heeft gevolgen voor bijen, voor andere diersoorten en zelfs voor de mens. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen en wilde planten. Het gebrek aan voedsel- en nestgelegenheid is de grootste bedreiging voor de wilde bij.

Maatregelen
Tijdens de lezing neemt Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe u mee in het leven van de wilde bij. De levenswijze, herkenning en de relatie tussen wilde bijen en bloeiende planten komen aan bod. Daarnaast krijgt u praktische tips over maatregelen die u kunt nemen om wilde bijen en andere insecten te helpen. Denk daarbij aan het creëren van nestelplekken, het planten van bij-vriendelijke bomen en struiken en het ontwikkelen en beheren van bloemrijke weiden en bermen. Deze kennis kunt u gebruiken voor het beheer of (her)inrichting van uw eigen buurtinitiatief, natuurterrein of tuin.

Opgave
In de agenda op de website van Landschapsbeheer Drenthe vindt u een inschrijfformulier. Hiermee kunt u zich aanmelden (www.lbdrenthe.nl/agenda-drenthe). Deelname is gratis. De lezing wordt gehouden via het programma MS Teams. Een aantal dagen voor de lezing ontvangen de deelnemers een deelnemerslink.

Excursie
In navolging van de lezing organiseert Landschapsbeheer Drenthe op zaterdag 28 augustus 2021 een excursie over de bescherming van wilde bijen. Hier volgt later meer informatie over.

Nederland Zoemt is een landelijk project van de koepelorganisatie LandschappenNL en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. In Drenthe wordt het georganiseerd en gecoördineerd door Landschapsbeheer Drenthe i.s.m. Het Drentse Landschap. Voor meer informatie kunt u terecht op www.lbdrenthe.nl/projecten/nederland-zoemt en www.nederlandzoemt.nl