Onthulling uniek insectenhotel Zuiderpark Hoogeveen

17 juni 2020

Onthulling uniek insectenhotel Zuiderpark Hoogeveen

Bewonersgroep Zuiderpark Hoogeveen heeft op dinsdag 16 juni een eigen ontworpen en zelfgebouwd insectenhotel onthuld aan de rand van een bloemenweide in het park. Het insectenhotel is één van de vele projecten die de vrijwilligers en bewoners uit de wijk hebben gerealiseerd. Sinds de start van het project Heel Hoogeveen Zoemt in 2018 bouwen zij, in samenwerking met de gemeente en partners zoals Landschapsbeheer Drenthe, op deze plek aan een bijen-, vlinder- en insectenparadijs. Het park is een lust voor het oog van de mens en een waardevolle leefomgeving voor de bijen, vlinders en insecten. 

Het insectenhotel dat is onthuld heeft een unieke opbouw in de vorm van honingraten. Het is geplaatst aan de rand van een bloemenweide die twee jaar geleden is ingericht met een meerjarig Drents Bloemenmengsel om vlinders en wilde bijen van voedsel te voorzien. Door het plaatsen van deze, en meerdere, insectenhotel(s) hebben wilde bijen nu ook geschikte nestgelegenheid voorhanden.

Actieve bewonersgroep

Bewonersgroep Zuiderpark Hoogeveen heeft niet stilgezeten. Naast een bloemenweide en insectenhotels hebben de vrijwilligers de afgelopen twee jaar onder andere een ijsvogelwand, zwaluwtil, bloemenweide, boomgaard en een wilgenhut aangelegd. En de bewoners hebben nog meer plannen! De komende maanden gaat de groep aan de slag met het aanleggen van een bijen- en vlinder idylle. De bewonersgroep ontvangt bij de realisatie van alle plannen ondersteuning vanuit Buurtbeheer van de gemeente Hoogeveen en van Landschapsbeheer Drenthe. Financiering voor de projecten ontvangt de groep o.a. vanuit de Smederijen van Hoogeveen, via NLDoet subsidie vanuit het Oranjefonds en via middelen van de Nationale Postcode Loterij.

Bron en foto’s: Landschapsbeheer Drenthe.