Willem van Hemmen uit Gasselte Vlinderbeheerder van het jaar

9 maart 2020

Willem van Hemmen uit Gasselte Vlinderbeheerder van het jaar

Hoe je het vlinders naar de zin maakt, weet Willem van Hemmen (82) uit Gasselte als de beste. Hij heeft dankzij kleinschalig beheer meer dan vijf hectare landbouwgrond omgevormd tot een paradijs voor vlinders. Tijdens de Landelijke Dag van De Vlinderstichting is hij vereerd met de titel ‘Vlinderbeheerder van het jaar’.

Over het vlinderparadijs van Willem van Hemmen is een film gemaakt door natuurfilmer Tim Visser (ook werkzaam voor Vroege Vogels) en Sander van Iersel van Wild Step. Zij hebben de passie van Willem van Hemmen prachtig in beeld gebracht.

Van landbouw tot vlinderparadijs

Al in 1972 begon Van Hemmen, samen met zijn vrouw, aan de ontwikkeling van de natuur op voormalige landbouwgrond. Er ontstond variatie en het werd een zeer bloemrijk gebied waar allerlei planten die zeldzaam waren geworden, zich weer konden vestigen. Zo kwamen er veel orchideeën tot bloei, maar ook valkruid, parnassia en klokjesgentiaan. Het beheer was kleinschalig en zorgde voor veel variatie waar ook de vlinders zo van houden.

Op het terrein zijn vanaf 1972 maar liefst veertig soorten dagvlinders gezien, een enorm aantal. Het is een prachtig voorbeeld van particulier initiatief waarmee veel bereikt kan worden voor biodiversiteit in het algemeen en vlinders in het bijzonder.

Vlinderbeheerder van 2020

Voor zijn jarenlange inzet voor de vlinders is Van Hemmen nu dus beloond met de onderscheiding ‘Vlinderbeheerder van 2020’. Deze eretitel wordt jaarlijks door De Vlinderstichting verleend aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de bescherming van vlinders zijn gebied.

Willem van Hemmen uit Gasselte: vlinderbeheerder 2020 (Bron: Tim Visser en Sander van Iersel)

 

Bron:  De Vlinderstichting

Foto’s: stills uit de film van Tim Visser en Sander van Iersel