Regenwater opvangen

Regenwater opvangen

Klimaatverandering leidt zowel tot meer droogte als tot heftiger buien. Regenwater gaat nu rechtstreeks naar het riool, terwijl we kostbaar drinkwater gebruiken om onze tuin te besproeien. Met de opvang van regenwater bespaar je geld en het is ook beter voor het milieu. Het grondwaterpeil zakt namelijk minder snel!

Afkoppelen regenpijp

Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in een regenton wordt opgevangen. Wil je enkel afkoppelen en geen regenton plaatsen? Dat is heel simpel, zaag je regenpijp laag bij de grond af en leidt het water via een steen je tuin in. De steen zorgt ervoor dat het water over een breder oppervlak wegloopt.

  • Hier moet je op letten bij het afkoppelen
    Je wilt natuurlijk geen wateroverlast in je tuin. Zorg er daarom voor dat het water naar een lager gelegen deel van de tuin stroomt en dat er voldoende onverharde grond is om water op te vangen. Voor elke vierkante meter dak die wordt afgekoppeld, heb je ongeveer een halve vierkante meter onverharde grond nodig, met een diepte van 5 tot 7 centimeter. Je kunt er ook voor kiezen om een wadi aan te leggen in je tuin en het water op een natuurlijke manier daarheen te laten stromen.

    Controleer het type grond in je tuin – zandgrond neemt doorgaans beter water op dan kleigrond. Test of je tuin water goed kan opnemen door water bij de uitgang van de regenpijp op de grond te gieten en kijk of het goed afvoert. Als het grondwaterpeil te hoog is, is afkoppelen geen goed idee. Je kunt dit snel testen door een gat te graven; als het zich meteen met water vult, kun je beter een regenton onder je afgekoppelde regenpijp zetten.

Regenton installeren

Een regenton vangt, vooral bij langdurige of heftige buien, niet al het regenwater op. Het is belangrijk om te bedenken wat te doen met het overtollige water. Het stappenplan hieronder gaat over het installeren van een regenton met vulautomaat. Op die manier wordt regenwater eerst naar de ton geleid en wanneer die vol is gaat de rest van het regenwater via de pijp het riool of je tuin in. Liever geen vulautomaat? Dan kan overtollig water via een extra opening aan de bovenkant van je regenton naar de tuin geleid worden.

  • Bekijk het stappenplan
    Dit heb je nodig voor je aan de slag gaat: een regenton van 60 tot 400 liter, een verhoging voor je regenton (mag ook een stapel stoeptegels zijn), een vulautomaat en eventueel een bladvanger. Verder: een zaag, meetlint, marker, schuurpapier en PVC lijm.

    Stap 1. Je begint met het bepalen van de juiste hoogte voor je regenton. Je wilt namelijk een gieter onder het kraantje kunnen plaatsen. Bouw een verhoging met stoeptegels of plaats je regentonverhoging.

    Stap 2. Zet je regenton op de verhoging en meet vervolgens hoe hoog de opening van je regenton (waar het water straks naar binnen gaat stromen) zit vanaf de grond. Zet een streepje 1 centimeter boven de hoogte van de opening van je regenton en meet vanaf daar 5 centimeter omhoog. Zet nog een streepje.

    Stap 3. Zaag met een normale handzaag het stuk regenpijp tussen je twee markeringslijntjes weg. Plaats hier tussen je vulautomaat. Lijm deze nog niet vast.

    Stap 4. Check of de vulautomaat goed op de regenton past. Als dat het geval is, kun je de onderdelen die vastgelijmd moeten worden licht opschuren en met PVC lijm aan elkaar monteren.

    Stap 5. Check of alles goed werkt door met een gieter water in je dakgoot te gieten.

    Dit stappenplan in een filmpje zien? Dat kan hier!

Kosten en subsidie

De meest eenvoudige regentonnen, met een inhoud van zo’n 100 tot 300 liter, kosten tussen de 70 tot 90 euro. Een bladvanger en een vulautomaat heb je voor 30 euro.

Sommige gemeenten hebben subsidie beschikbaar gesteld voor het opvangen van regenwater. Op Groenesubsidiewijzer.nl zie je of dit ook in jouw gemeente mogelijk is.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om een groene tuin te creëren?

Bekijk het hele overzicht