Vlindervriendelijke tuin

Vlindervriendelijke tuin

Vlinders zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze helpen je ook je tuin meer tot bloei te laten komen! Doordat vlinders op zoek gaan naar nectar, bestuiven ze je bloeiende planten.

Een fijn plekje

Zorg dat vlinders een lekker plekje hebben in je tuin om op te warmen, te eten en uit te rusten. Laat bijvoorbeeld een aantal uitgebloeide planten staan. Veel vlinders en andere insecten overwinteren hier. Snoei de dode delen dus pas laat in het voorjaar weg. Na hun winterslaap hebben vlinders en andere koudbloedige insecten warme, beschutte plekjes nodig. Ze vinden het heerlijk om op te warmen in de zon en de luwte, bijvoorbeeld in de beschutting van een haag. Wil jij het hele jaar bloeiende planten in de tuin geschikt voor vlinders, bijen
en andere bestuivers in je tuin?

Bekijk hier onze Plantenkalender

Geen licht in het donker

Kunstlicht, zoals tuinverlichting of de lampjes boven je terras, zijn verwarrend voor veel dieren. Ook nachtvlinders hebben last van dit licht. Ze kunnen zich hierdoor slecht oriënteren. Nederland kent 53 soorten dagvlinders en maar liefst 2000 soorten nachtvlinders! Hiervan komen er zo’n 100 voor in je achtertuin. Niet onbelangrijk dus om rekening met deze soorten te houden. Zorg er dus voor dat je de verlichting in je tuin tot het minimale beperkt en uit zet als je naar bed gaat.

Weten wat je nog meer kunt doen voor een groene tuin?

Bekijk hier het overzicht!