Voedselbos beginnen

Voedselbos beginnen

Een voedselbos zorgt voor lekker en gezond voedsel op een duurzame manier. Ook is het goed voor de biodiversiteit. Tot slot draagt een voedselbos bij aan schone lucht en een gezonde bodem. En het fijnste: een goed voedselbos is zelfvoorzienend en functioneert op eigen kracht!

Wat is een voedselbos(je) precies?

Een voedselbos is een duurzaam voedselproductiesysteem, geïnspireerd op natuurlijke bossen (waarbij de mens niet ingrijpt). In tegenstelling tot reguliere landbouw, werkt een voedselbos met blijvende gewassen in meerdere lagen, wat zorgt voor een hoge biodiversiteit en productiviteit. Met zeven ecologische lagen, zoals bomen, struiken, en kruidachtige planten, biedt het voedsel en onderdak aan verschillende dieren en insecten. Hoewel een voedselbos idealiter minstens 2 hectare groot is, kan het ook op kleinere schaal, zoals in een achtertuin, bijdragen aan bewust eten en een gezonder, gevarieerder dieet.

Hoe begin je een voedselbos?

Landschapsbeheer Drenthe heeft de informatiefolder ‘Het ontwikkelen van voedselbossen in Drenthe’ samengesteld. De folder gaat in op de voorbereidingen, het ontwerp en zet uiteen welke soorten je kunt planten, zodat we samen werken aan de kwaliteit van het Drentse landschap met streekeigen en inheemse soorten.

Je bekijkt de folder hier!

Weten wat je nog meer kunt doen voor het creëren van een groene tuin?

Bekijk hier het overzicht!