Vogelvriendelijke tuin

Vogelvriendelijke tuin

Wist je dat vogels bijdragen aan ons welzijn, doordat ze met hun vrolijke gefladder en gefluit stress verminderen? Ook houden ze insectenpopulaties in evenwicht door ontelbaar veel insecten (zoals muggen) te eten. Daarnaast voorkomen vogels dat ecosystemen uit balans raken. Belangrijke diertjes dus, zowel voor de natuur als voor onszelf! Die wil je wel in je tuin hebben. Wij helpen je daarbij!

De juiste struiken en bomen

In de winter is er vaak minder eten te vinden voor vogels. De besjes van bijvoorbeeld hulst of de meidoorn vormen in die periode een belangrijke bron van voedsel, mede doordat ze veel vitamine bevatten. Maar ook in andere jaargetijden zijn bessen en noten favoriet bij vogels. De Vogelbescherming ontwierp daarom een handige bessenkalender, waarop een aantal populaire struiken en bomen onder vogels staat en je per maand ziet wanneer ze bloeien en vruchten en noten geven.

Bekijk de bessenkalender hier

Inheemse insectenlokkers

Vogels gaan graag tussen je bloemen en struiken struiken op zoek naar eten. Ze scharrelen dan rond tussen de planten om daar insecten weg te pikken. Wanneer de planten later in het seizoen uitgebloeid zijn, vormen ze met hun zaden ook een voedselbron voor vogels. Laat uitgebloeide planten daarom staan tot het voorjaar.
Bij het kiezen van je planten is het belangrijk om jezelf twee vragen te stellen: zijn de planten of zaden inheems en zijn ze biologisch gekweekt? Wij stelden een lijst voor je samen met inheemse soorten.

 • We stelden een lijstje voor je samen met een aantal inheemse soorten

  Onderstaande soorten zijn een kleine selectie uit de inheemse planten die aantrekkelijk zijn voor insecten:
  Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)
  Beemdkroon (Knautia arvensis)
  Duifkruid (Scabiosa columbaria)
  Gewone dophei (Erica tetralix)
  Knoopkruid (Centaurea jacea)
  Knikkend nagelkruid (Geum rivale)
  Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)
  Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
  Veldsalie (Salvia pratensis)
  Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)
  Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  Wild kattenkruid (Nepeta cataria
  Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)
  Zwarte toorts (Verbascum nigrum)

Vogelparadijsjes voor elke tuin

Of je nu een uitgestrekte tuin hebt of slechts een bescheiden balkon, er is altijd ruimte om een vogelvriendelijke omgeving te creëren. Zelfs met beperkte ruimte kun je een verschil maken! Vogels hebben in feite drie dingen nodig; eten, een schuilplek en een nest(kastje) om zich voort te planten. Als je een veilige plek wilt bieden voor vogels is het dus slim om aan deze drie zaken te denken. Daarnaast kun je een waterschaal plaatsen zodat ze kunnen drinken en badderen.

Weten wat je nog meer kunt doen voor een groenere tuin?

Bekijk het overzicht!