Wormenhotel

Wormenhotel

Een wormenhotel is een duurzame en efficiënte manier om keukenafval te verwerken tot hoogwaardige compost. Door een wormenhotel te gebruiken, verminder je de hoeveelheid groenafval en maak je waardevolle voeding voor je planten. Bovendien bevordert het een gezonde bodem.

Wat is een wormenhotel precies?

Een wormenhotel bestaat uit drie plastic bakken op elkaar, waarin je met behulp van (tijger)wormen je GFT-afval verwerkt tot compost én voedzame ‘wormenthee’. Je gooit je keukenafval in de bovenste bak. In de middelste bak wonen je wormen en ontstaat uiteindelijk fantastische compost voor je tuin. In de onderste bak vindt je na een paar weken het super voedzame goedje ‘wormenthee’ waarmee je je planten extra verwent.

Stappenplan

Je hebt drie plastic bakken of emmers nodig, die in elkaar gestapeld kunnen worden. (Misschien heeft de snackbar op de hoek nog emmers over van de fritessaus?) Zorg er wel voor dat je een deksel hebt die op de bovenste emmer of bak past. Verder heb je nodig: een boor waarmee je flinke gaten kunt maken, bladeren, water, wat mos en twee à drie handjes compost met wormen.

  • Bekijk hier het stappenplan
    Nu kun je beginnen: De onderste emmer laat je heel, hierin leg je een steen. Boor vervolgens gaten in de onderkant en de zijkant van de tweede emmer en zet hem op de steen in de onderste emmer. Vul deze emmer met bladeren, maak goed nat en dek dan af met mos en wat compost met wormen. Ook in de bovenste bak boor je gaten. Zet hem op de middelste emmer en dek af met de deksel. Na een week kun je je GFT-afval aan deze bak toevoegen! Vier weken later kun je voor het eerst oogsten: vruchtbare compost uit de middelste bak en voedzame wormenthee uit de onderste emmer!

    ASR maakte een video waarin ze voordoen hoe je een wormenhotel maakt.

    Ga naar de video

Meer doen voor een groene tuin? Dat kan!

Check het overzicht