Minder tegels

Minder tegels

Een groene tuin zorgt voor verkoeling, laat regenwater beter de bodem inzakken en biedt een leefomgeving voor dieren, vogels en insecten. Dat een betegelde tuin minder onderhoud vergt, is niet waar. Tegels leiden tot wateroverlast en dus tot meer kans op groene aanslag, terwijl ze ‘s zomers warmte vasthouden. Genoeg reden dus om wat tegels uit de tuin te halen en te vervangen voor groen!

Voordat je aan de slag gaat

Voordat je begint met het vervangen van tegels door groen in je tuin, is het belangrijk om een goed plan te hebben. Een goede vuistregel is dat niet meer dan 40 procent van je tuin bestraat is. Bedenk hoeveel zon er normaal gesproken op de plek komt waar je tegels weg gaat halen en of daar wel eens water blijft staan. Op die manier kun je beter besluiten welke plantjes je moet planten. Inheemse soorten, die van nature in Nederland voorkomen, zijn beter voor de natuur. Ze vragen ook minder onderhoud, omdat ze gewend zijn aan het klimaat in Nederland!

 • Een lijstje met inheemse soorten
  Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)
  Beemdkroon (Knautia arvensis)
  Duifkruid (Scabiosa columbaria)
  Gewone dophei (Erica tetralix)
  Knoopkruid (Centaurea jacea)
  Knikkend nagelkruid (Geum rivale)
  Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)
  Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
  Veldsalie (Salvia pratensis)
  Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)
  Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  Wild kattenkruid (Nepeta cataria
  Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)
  Zwarte toorts (Verbascum nigrum)

  Naast planten zijn er ook inheemse bomen en struiken. We hebben een overzicht voor je gemaakt.

  Bekijk het overzicht met inheemse bomen en struiken

 

Stappenplan tegels uit de tuin

Het is niet moeilijk om tegels te vervangen voor plantjes. Als je de juiste spullen klaar hebt staan en besloten hebt waar je de tegels weggaat halen, kun je de klus in een middagje gepiept hebben. Zet een kruiwagen en een spade klaar en koop tuinaarde en (biologische, inheemse) plantjes en struiken. Haal vervolgens tegels die niet nodig zijn weg. Je kunt deze hergebruiken als stapelmuurtje voor insecten of als voet voor je regenton. Graaf het gele zand vervolgens af en vul het gat met tuinaarde. Plant of zaai daarna je plantjes.

Wil je meer doen om een groene tuin te creëren?

Bekijk hier wat er allemaal mogelijk is!