In memoriam natuurspotter Jan van Ginkel

22 mei 2023

In memoriam natuurspotter Jan van Ginkel

Jan van Ginkel omschreef zichzelf als degene met de bril op van een (amateur)historicus tussen de groene jongens en tussen historici was hij degene met een groene pet. Jarenlang schreef hij als natuurspotter blogs voor Heel Drenthe Zoemt. Dinsdag 16 mei 2023 overleed hij.

In zijn eigen woorden verwoordde hij zijn bijdrage als volgt:

“Het raakvlak tussen natuur- en cultuurhistorie heeft mij altijd geboeid. Het Drentse landschap vormt de eenheid waarin erfgoed enerzijds en flora en fauna anderzijds een plaats dienen te vinden. Ik denk graag in termen als ‘mens-inclusieve natuur’ (vice versa). Het liefst praat ik niet in abstracte termen maar laat ik in de vorm van foto’s, boeken, lezingen en columns zien wat de waarde is van flora en fauna & bodem en water voor een leefbaar landschap, leefbaar voor natuur en mens. In het landschap liggen de voorbeelden van hoe het uit de hand is gelopen voor het oprapen. Het ontstellend gebrek aan kennis en de eenzijdige economische inhaligheid liggen hieraan ten grondslag. Alleen natuureducatie (vergroting van kennis en betrokkenheid) vormt een solide basis voor de broodnodige mentaliteitsverandering.

In mijn columns geef ik concrete voorbeelden van wat ons landschap ondanks de moderne aanslagen nog steeds te bieden heeft.”