Schaduw creëren

Schaduw creëren

Het creëren van schaduw in je tuin is essentieel voor planten, dieren en voor jezelf. Schaduwrijke plekken bieden bescherming tegen de hitte van de zon en voorkomen uitdroging van de grond waardoor je minder vaak hoeft te sproeien. Wist je dat bomen de lucht zelfs flink kunnen afkoelen door verdamping?

Waarom schaduw?

Het creëren van schaduw in je tuin is erg belangrijk, vooral nu de zomers droger en heter worden. Het beste is om schaduw te verkrijgen door een boom te planten. Bomen zorgen er namelijk niet alleen voor dat er schaduw ontstaat, maar ook dat de lucht in je tuin koeler is. Dit heeft te maken met het verdampen van water in het bladeroppervlak. Een park kan daardoor op een hete dag wel 10 graden koeler zijn dan een straat zonder bomen! Naast het verkoelende effect zorgt schaduw ervoor dat de grond minder snel uitdroogt waardoor je niet zo vaak hoeft te sproeien. Ook dieren en insecten vinden het fijn om in de schaduw te kunnen scharrelen en nestelen. Je kunt behalve een boom ook een pergola plaatsen en deze laten begroeien met bijvoorbeeld blauwe regen.

Kies de juiste boom

Wil je een boom planten om zo meer schaduw te creëren, maar zie jij door de bomen het bos niet meer? Maak dan gebruik van de Boomkiezer. Alle bomen en struiken in dat overzicht zijn inheems. Dat wil zeggen dat ze van nature voorkomen in Nederland. Wil je kiezen voor een boom die de lucht het beste koelt? Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat van de inheemse soorten, de zomereik, zomerlinde en de gewone es het beste geschikt zijn om te koelen.

Ga naar de boomkiezer en bekijk hier hoe je een boom plant.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om een groene tuin te creëren?

Bekijk hier het overzicht!